Home
IEDEREEN kan de HEMEL bereiken

Wees Gewoon GOED!

Basis Van Het Boeddhisme

Meer Vragen En Antwoorden

Dagelijkse Praktijk

 

Download het 'Just be Good' e-book

 
Engelse Versie
English Version
 

 

DAGELIJKSE PRAKTIJK


Begroeting, Toevlucht Nemen, en de Vijf Voorschriften

 

Er zijn geen harde en simpele regels, maar een goede dagelijkse praktijk zou zijn om te beginnen met het eerbiedigen van Boeddha, Toevlucht Nemen (richting geven), en dan het in acht nemen van de Vijf Voorschriften.  Je kunt dit doen voor een Boeddha beeld, maar het maakt niet echt uit als je er geen hebt. 

Je kunt Boeddha respecteren en dankbaarheid tonen voor zijn leer door drie keer oprecht de traditionele Begroeting te reciteren:

Eer aan Hem, de Gezegende,
De Waardevolle, Volledig Verlichte.

Of in het Pali:

Namo tassa, bhagavato, arahato, samma-sambudhassa.


Traditioneel belijden boeddhisten het boeddhisme door het reciteren van Toevlucht Nemen in de 'Drie Juwelen': Boeddha, de Dhamma en de Sangha. Bij deze recitatie kan het helpen om Boeddha mentaal te visualiseren, terwijl hij de Dhamma onderwijst aan de Sangha:

Ik neem mijn Toevlucht tot Boeddha;
Ik neem mijn Toevlucht tot  de Dhamma;
Ik neem mijn Toevlucht tot  de Sangha. 

Voor de tweede keer, ik neem mijn Toevlucht tot Boeddha;
Voor de tweede keer, ik neem mijn Toevlucht tot  de Dhamma;
Voor de tweede keer, ik neem mijn Toevlucht tot  de Sangha. 

Voor de derde keer, ik neem mijn Toevlucht tot Boeddha;
Voor de derde keer, ik neem mijn Toevlucht tot  de Dhamma;
Voor de derde keer, ik neem mijn Toevlucht tot  de Sangha.
 

Het aandacht geven aan de Vijf Voorschriften is eenvoudig het reciteren en mentaal stil staan bij de wil om de morele basisregels in acht te nemen:

1.       Ik houd me aan het voorschrift om af te zien van het doden van levende wezens.

2.       Ik houd me aan het voorschrift om niet te nemen wat niet is gegeven.

3.       Ik houd me aan het voorschrift om me niet seksueel te misdragen.

4.        Ik houd me aan het voorschrift om niet te liegen of vals te spreken.

5.       Ik houd me aan het voorschrift om bedwelmende middelen en drugs niet bovenmatig te gebruiken.

 Meditatie
 

Als het tijd is om te mediteren, starten sommige mensen direct met het beoefenen van 'hun' vorm van meditatie, zoals Vipassana meditatie, terwijl anderen eerst wat Metta meditatie doen. Als alternatief kiezen velen ervoor om de Metta meditatie na de belangrijkste sessie te doen, omdat de geest dan rustiger is en meer geconcentreerd. Maar het zijn allemaal individuele keuzes, en hou in gedachten dat zelfs een korte meditatie al zeer positief kan zijn. 

Het zou echter goed zijn om af en toe een meditatiesessie speciaal te wijden aan Metta meditatie. Dit is om liefdevolle vriendelijkheid en mededogen vast te houden, en Metta te verspreiden naar niet alleen de mensen dicht bij, maar ten behoeve van alle levende wezens, klein, middelgroot of groot, zichtbaar of onzichtbaar, nabij of ver weg.

 


 


Delen van verdiensten

 

Meditatie is een gezonde activiteit, en genereert positieve kamma. Een uitstekende manier om een meditatie-sessie af te sluiten zou zijn om deze positieve kamma te delen met anderen, ook bekend als de praktijk van het delen van verdiensten. 

Deel mentaal de goede kamma die je hebt opgebouwd met alle levende wezens, en ook met overleden familieleden. Dit maakt het tevens mogelijk om vrijgevigheid te koesteren, en maakt het mogelijk alle levende wezens te laten delen in het geluk van je positiviteit.

In feite kan het delen van verdiensten worden gedaan na elk soort goede daad. Ook bijvoorbeeld nadat je vrijwilligerswerk hebt gedaan voor minder bedeelden, na een donatie voor ouden of zieken, of nadat je met ge´nteresseerden hebt gesproken over de Dhamma. 

Iedereen gaat door ups en downs in het leven. In tijden van stress en moeilijkheden kun je meer de nadruk leggen op het beoefenen van Metta meditatie en het delen verdiensten. En andersom kun jij, wanneer je dit hebt gedaan en wanneer het nodig is, mentaal hulp vragen van iedereen die in staat is om je te helpen als je in moeilijke tijden zit. 

Afhankelijk ook van je opgebouwde kamma, is het mogelijk dat de zaken al snel in positieve richting veranderen. Als dat zo is, vergeet dan niet om dankbaar te zijn en geef bedankjes!

 Leef bewust

 

Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar wat uiterst waardevol is, is om steeds bewust of 'Sati' te zijn. Dit is gekoppeld aan de uitoefening van Vipassana of Inzicht meditatie die ervoor zorgt dat het zelfbewustzijn en het vermogen om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn geleidelijk toeneemt. Hiervan is aangetoond dat het belangrijke voordelen voor de gezondheid heeft, omdat het beter beheersen van stressvolle situaties makkelijker wordt. 

Sati kan niet alleen tijdens de meditatie worden beoefend, maar zo vaak je wilt en de hele dag of nacht. Wees je gewoon bewust (wanneer je kunt) van je lichamelijke houdingen en bewegingen of je nu staat, loopt, zit of zelfs ligt. Zelfs om je alleen maar bewust te zijn van het feit dat je ademt, wanneer dan ook, is een grote stap vooruit. 

Wees je bewust van je fysieke sensaties (door middel van de vijf zintuigen), je gedachten, gevoelens en emoties. Let op al deze dingen en noteer in een niet-oordelende manier of ze positief, negatief of neutraal zijn. 

Het betekent gewoon afstand nemen en waarnemen en je bewust zijn van wat er gebeurt. Als bijvoorbeeld de telefoon gaat, ben je er dan bewust van dat je het geluid hoort, dat je de intentie hebt om het te beantwoorden, dat je fysiek beweegt om de telefoon te bereiken, enz. Je kunt je er zelfs volledig van bewust proberen te zijn hoe je van de ene kamer in je huis naar een andere kamer loopt! 

Een ander voorbeeld is wanneer je woede voelt opkomen. Neem afstand en observeer. Neem je aandacht weg van de persoon of situatie waarop je boos bent en zie de woede  gewoon als 'woede'.   Kijk naar de bron van de woede in jezelf, waarom en waarop ben je boos, en probeer de mate van boosheid te 'meten'. 

Dit zal niet makkelijk zijn, maar uiteindelijk zul je in staat zijn om te observeren hoe boosheid ontstaat en hoe het verdwijnt. En na verloop van tijd zul je vrij makkelijk in staat zijn rustig te blijven tegenover bijna elke frustratie of moeilijkheid. 

De nadruk ligt op bewust zijn van jezelf in het 'hier en nu'. Het verleden, zelfs van een minuut geleden, is dood en begraven.   De toekomst moet nog plaatsvinden, en kan wel eens helemaal anders zijn dan verwacht. Het idee is om niet te blijven hangen in het verleden of weg te dromen in de toekomst. Observeer en leef het huidige moment zoals het komt. Je zult dan echt leven en in staat zijn om het leven te zien zoals het werkelijk is.


 Bestudeer de Dhamma en geef haar door
 

Als je de tijd hebt, probeer dan elke dag tenminste iets te leren over de Dhamma. En zoals met alle goede dingen, deel het met iedereen die ge´nteresseerd is. 

Boeddha zei dat de enige manier om onze ouders terug te betalen voor het feit dat ze ons op deze wereld hebben gebracht en ons vanaf onze geboorte hebben verzorgd, is om ze te onderwijzen in de Dhamma. 

Voor degenen die kinderen hebben is een van de grootste dingen die je voor hen kunt doen om je kennis van de Dhamma met hen te delen en ze zo een goede basis te geven. 

Als je de Dhamma deelt, is dat een geschenk voor dit leven, evenals voor vele, vele levens die nog komen.

 Wees Vriendelijk

 

Tot slot, wees altijd open, geduldig en nederig. Behandel iedereen met respect, en alles met vriendelijkheid.

 

De Dalai Lama:
"Mijn religie is eenvoudig. Mijn religie is vriendelijkheid."

 


 

Met de praktijk van Dana, Sila en Bhavana, heeft Boeddha ons de de richtlijnen gegeven over hoe we vrede en geluk kunnen verkrijgen in dit leven, een gunstige wedergeboorte in het volgende leven, en met de tijd de vreugde en vrijheid van Nibbana.

 

Deze richtlijnen zijn vrij makkelijk te volgen en niet moeilijk voor in de dagelijkse praktijk.

 

Iedereen maakt fouten, dus als je een keer terug valt, maak je dan niet te veel zorgen, en blijf het gewoon proberen.

 

Probeer het pad van Boeddha zelf !

 

 

 

Terug

Home